asit.gen.tr
asit
Sosyal Medyada Paylaş
Benzoik Asit
Kireç Asit Mi Baz mı
Karboksilli Asitler
Glikolik Asit
Asitlerin Formülleri
Meyvelerdeki Asitler
Formik Asit
Asit Ve Bazların Sulu Çözeltileri
Nükleotit Asitler
Asitlerin Faydaları
Retinoik Asit
Asit Örnekleri
Tartarik Asit
Ürik Asit
Sülfürik Asit Formülü
Oleik Asit
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı
Kuvvetli Asitler
Oksalik Asit
Hidroflorik Asit
Doymamış Yağ Asitleri
Zayıf Asit Ve Bazlar
Hyaluronik Asit
Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar
Organik Asitler
Asitler Bazlar Ve Ph
Fosforik Asit
Asetilsalisilik Asit
Hidrolik Asit
Alfa Lipoik Asit
Amino Asit Ne İşe Yarar
Valproik Asit
Asitlerin Özellikleri
Ürik Asit Nasıl Düşürülür
Nükleik Asitler
Tüm Sayfalar >>









Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış yağ asitleri, gliserol bir alkolle 3 yağ asidi arasında gerçekleşen bir reaksiyon sonucu oluşan ürünlerdir. Yağ asidi zincirinde karbon-karbon çift bağı birleştiğinde ortaya çıkan yağ asidi doymamış yağ asidi olarak tanımlanır. Yapı olarak bir tane çift bağ barındıran yağ asitleri, tekli, iki ya da daha fazla çift bağ içeren yağ asitleri ise çoklu doymamış yağ asidi olarak tanımlanır. Bu tar yağ asitleri doymuş yağlara nazaran daha yumuşaktır.

Oda sıcaklığında sıvı halde bulunan yağ aitleri en iyi yağ asidi kaynağı olarak bilinir ve bu yağların çoğunluğu bitkisel kaynaklı yağladır. Tekli ve çoklu yağ asitleri olarak iki gruba ayrılan doymamış yağlardan olan tekli doymamış yağ asitleri insan bedeninde kolaylıkla sentez edilebilir.

Tekli Doymamış Yağ Asitleri: Kanola yağları, zeytin, fındık, fıstık ve ceviz gibi yemişler, Avokado olarak sıralanabilir. Bu tür yağlar oda sıcaklığında sıvı halini koruyabilirken buzdolabına alındığında yavaş bir halde katılaşırlar. Doymuş yağların tüketimi yerine tekli doymamış yağların tüketimi sayesinde HDL olarak bilinen kolesterol kontrol altında tutulabilir LDL kolesterol ise azaltılabilir.

Doymamış Yağ Asitleri

Çoklu Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış yağların Kolesterol üzerinde olumlu etkileri vardır. Çoklu doymamış yağ asitleri omega-3 ve omega-6 olmak üzere iki gruba ayrılır. Omega-6 yağ asitleri, Ayçiçek yağı, mısır özü, soya fasulyesi gibi zengin bitkisel yağlardır. Omega-3 yağ asitleri ise somon, sardalya, uskumru ve ton balığında bolca bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitlerini düzenli tüketen kişilerde kroner kalp rahatsızlığına bağlı gelişen ölümlerin görülme sıklığı daha azdır. Yağlı 1 porsiyon balık tüketerek vücuda yaklaşık 900 mili gram omega-3 yağ asidi alınabilmektedir.

Doymuş Yağ Asitleri:Karbon-karbon bağları ile birleşen karbon atomları ile birleşme sonucu meydana gelen yağ asitleri doymuş yağ asitleri olarak tanımlanır. Bu tür yağ asitleri sayesinde meydana gelen yağlar oldukça serttir.

Yayınlanma Tarihi : 20.03.2015 02:47:51

Doymamış Yağ Asitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Doymamış Yağ Asitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Mitokondri

Mitokondri,  hücredeki enerji santral merkezidir. Dışarıdan aldıkları besinlerdeki kimyasal enerjiyi hücrenin içindeki yüksek enerjili moleküllere dönüştürüp kullanılabilir duruma getiriler. Bir seri zincir reaksiyonları sonucunda...

Crp Kantitatif

CRP kantitatif, kanda yaygın olarak var olan iltihabi süreci ve seviyesini ölçmektedir. C- reaktif protein seviyesi belirlenmektedir ve bu protein kanda iltihap olup olmadığını sedimantasyon değerleri ile beraber kullanIlarak göst...

Anyon

Anyon; Maddenin temel yapı taşı olan atomlar moleküllerin bir araya gelmesi ile oluşurlar. Artı ve eksi yüklü elektronlar bir çekirdek yapı etrafında birleşirler. Anyon, nötr halde bulunan elektronların negatif elektronlarla yükle...

Bileşikler

Bileşikler, iki ya da daha fazla cinste atomun bir araya gelerek oluşturdukları saf maddeye denir. Diğer bir tanımıyla bileşikler, birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelliklerini k...

Prebiyotik

Prebiyotik, sözcüğü "yaşam için iyi" anlamına gelmektedir. Prebiyotikler bağırsaklardaki canlı florasını dengeleyen, yararlı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayan ve sindirim sistemini güçlendiren yararlı bakterilerdir. Bu bak...

Collagen

Collagen, kolajen cilt yaşlanmasını durduran geciktiren, kırışıklıkların oluşmasını engelleyen, saçları ve tırnakları daha güçlü daha esnek ve daha sağlıklı hale getiren doğal bir aminoasittir. Collagen insan vücudunda saç, tırnak...

Sodyum

Sodyum; vücuttaki suyun dengesini ayarlayan bir mineraldir. Sinir sistemi ve kas hareketleri için oldukça önemlidir. Sodyum hücre duvarından geçerek vücuttaki hücrelerin beslenebilmesi sağlar.Sodyum eksikliğinde neler görülebilir:...

Sülfamik Asit

Sülfamik asit, kimyasal formülü H3NO3S olan, kokusuz, renksiz, suda çözülebilen ve uçucu olmayan bir kimyasal bileşiktir. Higroskopik ve uçucu değildir. Sülfamik asit çözeltileri diğer mineral asitlerine göre metallere karşı daha...

Okzalik Asit

Okzalik Asit, bitki kökenlidir ve en bilindik organik asitlerden birisidir. Okzalik asidin kimyasal formülü ise (COOH) ikidir. Okzalik asit tabiatta sodyum tuzu şeklinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak da ravent bitkis...

Hidrojen Florür

Hidrojen Florür, (Hf) formüllü kimyasal bir bileşiktir. Bu kimyasal bileşik genel olarak renksiz olur. Hidroflorik asit gibi sulu çözelti şeklinde bulunur. Florun da başlıca sanayi kaynağıdır. Hidrojen florür su içinde kolay b...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

asit, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2017