asit.gen.tr
asit
Sosyal Medyada Paylaş
Benzoik Asit
Kireç Asit Mi Baz mı
Karboksilli Asitler
Glikolik Asit
Asitlerin Formülleri
Meyvelerdeki Asitler
Formik Asit
Asit Ve Bazların Sulu Çözeltileri
Nükleotit Asitler
Asitlerin Faydaları
Retinoik Asit
Asit Örnekleri
Tartarik Asit
Ürik Asit
Sülfürik Asit Formülü
Oleik Asit
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı
Kuvvetli Asitler
Oksalik Asit
Hidroflorik Asit
Doymamış Yağ Asitleri
Zayıf Asit Ve Bazlar
Hyaluronik Asit
Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar
Organik Asitler
Asitler Bazlar Ve Ph
Fosforik Asit
Asetilsalisilik Asit
Hidrolik Asit
Alfa Lipoik Asit
Amino Asit Ne İşe Yarar
Valproik Asit
Asitlerin Özellikleri
Ürik Asit Nasıl Düşürülür
Nükleik Asitler
Tüm Sayfalar >>









Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış yağ asitleri, gliserol bir alkolle 3 yağ asidi arasında gerçekleşen bir reaksiyon sonucu oluşan ürünlerdir. Yağ asidi zincirinde karbon-karbon çift bağı birleştiğinde ortaya çıkan yağ asidi doymamış yağ asidi olarak tanımlanır. Yapı olarak bir tane çift bağ barındıran yağ asitleri, tekli, iki ya da daha fazla çift bağ içeren yağ asitleri ise çoklu doymamış yağ asidi olarak tanımlanır. Bu tar yağ asitleri doymuş yağlara nazaran daha yumuşaktır.

Oda sıcaklığında sıvı halde bulunan yağ aitleri en iyi yağ asidi kaynağı olarak bilinir ve bu yağların çoğunluğu bitkisel kaynaklı yağladır. Tekli ve çoklu yağ asitleri olarak iki gruba ayrılan doymamış yağlardan olan tekli doymamış yağ asitleri insan bedeninde kolaylıkla sentez edilebilir.

Tekli Doymamış Yağ Asitleri: Kanola yağları, zeytin, fındık, fıstık ve ceviz gibi yemişler, Avokado olarak sıralanabilir. Bu tür yağlar oda sıcaklığında sıvı halini koruyabilirken buzdolabına alındığında yavaş bir halde katılaşırlar. Doymuş yağların tüketimi yerine tekli doymamış yağların tüketimi sayesinde HDL olarak bilinen kolesterol kontrol altında tutulabilir LDL kolesterol ise azaltılabilir.

Doymamış Yağ Asitleri

Çoklu Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış yağların Kolesterol üzerinde olumlu etkileri vardır. Çoklu doymamış yağ asitleri omega-3 ve omega-6 olmak üzere iki gruba ayrılır. Omega-6 yağ asitleri, Ayçiçek yağı, mısır özü, soya fasulyesi gibi zengin bitkisel yağlardır. Omega-3 yağ asitleri ise somon, sardalya, uskumru ve ton balığında bolca bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitlerini düzenli tüketen kişilerde kroner kalp rahatsızlığına bağlı gelişen ölümlerin görülme sıklığı daha azdır. Yağlı 1 porsiyon balık tüketerek vücuda yaklaşık 900 mili gram omega-3 yağ asidi alınabilmektedir.

Doymuş Yağ Asitleri:Karbon-karbon bağları ile birleşen karbon atomları ile birleşme sonucu meydana gelen yağ asitleri doymuş yağ asitleri olarak tanımlanır. Bu tür yağ asitleri sayesinde meydana gelen yağlar oldukça serttir.

Yayınlanma Tarihi : 20.03.2015 02:47:51

Doymamış Yağ Asitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Doymamış Yağ Asitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Prebiyotik

Prebiyotik, sözcüğü "yaşam için iyi" anlamına gelmektedir. Prebiyotikler bağırsaklardaki canlı florasını dengeleyen, yararlı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayan ve sindirim sistemini güçlendiren yararlı bakterilerdir. Bu bak...

Hidrobromik Asit

Hidrobromik Asit, Alman Bromwasserstoffsaure f, Fransızca Acide m de bromure, İngilizce. Hydrobromic acid. Hidrobromik asit inorganik bromidlerinin üretiminde, kalsiyum, çinko, sodyum ve özellikle de bromürler için kullanılan bi...

Sülfirik Asit

Sülfirik Asit, formülünde bulunan H2SO4 bileşiminden dolayı oldukça güçlü ve aşındırıcı bir asittir. Metallerden, taşlara ve canlı dokulara kadar temas ettiği birçok farklı maddeyi aşındırabilecek niteliktedir. Su ve diğer çözücül...

Okzalik Asit

Okzalik Asit, bitki kökenlidir ve en bilindik organik asitlerden birisidir. Okzalik asidin kimyasal formülü ise (COOH) ikidir. Okzalik asit tabiatta sodyum tuzu şeklinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak da ravent bitkis...

Hidrojen Florür

Hidrojen Florür, (Hf) formüllü kimyasal bir bileşiktir. Bu kimyasal bileşik genel olarak renksiz olur. Hidroflorik asit gibi sulu çözelti şeklinde bulunur. Florun da başlıca sanayi kaynağıdır. Hidrojen florür su içinde kolay b...

Mide Asiti Nedir

Mide Asidi Nedir, Midemiz gün boyu yemiş olduğumuz yemekleri sindirebilmek için özel bir asit bileşeni üreterek yiyecekleri bağırsaklarda sindirebilir bir hale getirmektedir. Ancak asit miktarı çoğalır ise midede ülser ile gastrit...

Ph Değeri

Ph Değeri; Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullandığımız ölçüye pH denir. Vücudun pH değeri 5,5' tir. Kullanılacak vücut ürünlerinin pH değerinin de vücudun pH değeri ile uyumlu olması gereklidir. Buna göre;Nöt...

Sülfamik Asit

Sülfamik asit, kimyasal formülü H3NO3S olan, kokusuz, renksiz, suda çözülebilen ve uçucu olmayan bir kimyasal bileşiktir. Higroskopik ve uçucu değildir. Sülfamik asit çözeltileri diğer mineral asitlerine göre metallere karşı daha...

Sodyum

Sodyum; vücuttaki suyun dengesini ayarlayan bir mineraldir. Sinir sistemi ve kas hareketleri için oldukça önemlidir. Sodyum hücre duvarından geçerek vücuttaki hücrelerin beslenebilmesi sağlar.Sodyum eksikliğinde neler görülebilir:...

Güldürücü Gaz

Güldürücü Gaz; Kimyasal adı N2O'dur. 1800'lü yılların hemen başlarında özellikle de İngiltere'de oldukça yaygınlaşmıştır. İnsanlara son derece keyifli bir sarhoşluk duygusu vermiş olmasından dolayı herkes bu gazı solumak için fırs...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

asit, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mart - 2017