asit.gen.tr
asit
Sosyal Medyada Paylaş
Benzoik Asit
Kireç Asit Mi Baz mı
Karboksilli Asitler
Glikolik Asit
Asitlerin Formülleri
Meyvelerdeki Asitler
Formik Asit
Asit Ve Bazların Sulu Çözeltileri
Nükleotit Asitler
Asitlerin Faydaları
Retinoik Asit
Asit Örnekleri
Tartarik Asit
Ürik Asit
Sülfürik Asit Formülü
Oleik Asit
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı
Kuvvetli Asitler
Oksalik Asit
Hidroflorik Asit
Doymamış Yağ Asitleri
Zayıf Asit Ve Bazlar
Hyaluronik Asit
Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar
Organik Asitler
Asitler Bazlar Ve Ph
Fosforik Asit
Asetilsalisilik Asit
Hidrolik Asit
Alfa Lipoik Asit
Amino Asit Ne İşe Yarar
Valproik Asit
Asitlerin Özellikleri
Ürik Asit Nasıl Düşürülür
Nükleik Asitler
Tüm Sayfalar >>









Asitler Bazlar Ve Ph

Asitler bazlar ve pH, uzmanlar asitlik ve bazlık derecesini ölçen bir ölçek geliştirmiştir. Sulu çözeltide asitlerin verdiği H+ iyonu ya da sulu çözeltide bazların verdiği OH- iyonu sayısı ölçülmüştür. Çözeltinin içinde H+ iyonu fazla sayıdaysa çözeltinin asidik olduğu, OH iyonunun fazla olması halinde çözeltinin bazik özelik gösterdiği belirlenir. Çözeltide bulunan H+ iyonunun sayısına uygun olan ölçeğe ise pH ölçeği adı verilir. Asitlerde pH derecesi 0-7 arasında olur. Çözeltide bulunan OH- iyonu sayısına uygun olan ölçek ise pOH olarak adlandırılır. Fakat uygulamada kullanılan genellikle pH ölçeğidir. Yaşamımızda yediklerimiz besinlerle bile asit ve bazlarla iç içeyiz. Yeşil elma, limon, portakal, nar gibi meyveler asit içerdiğinden ekşidir. Temizlikte kullanılan çamaşır suları, kabartma tozları ise baz içermektedir. Bunlar yaşamı ve canlılığı etkileyen unsurlardır. 

Asitler

Su içine atıldığında H+ iyonu veren maddeler asittir. Bunlar HCI reaksiyonu vermektedir. Bunların renkleri yoktur, tatları ise ekşidir. Fakat kuvvetli asit denilen grubun tadına bakılmaz. Yiyeceklerin içinde bulunan asitler zayıf gruptadır. Ancak bunlar bile çeşitlidir. Limonda sitrik asit, elmada malik asit, sirkede asetik asit olduğu gibi her besinde farklı asit bulunabilir. Bunların ayıraçları mavi turnusol kağıdıdır. Asitler turnusol kağıdını kırmızıya dönüştürür. Su içine atıldıklarında hidroksit iyonu verir, NaOH reaksiyonuna neden olurlar. 

Bazlar

Bulunduğu ortamdan H iyonu alan maddelerde baz olarak tanımlanır. Bunların renkleri yok, tatları ise acıdır. Bunların ayıraçları kırmızı turnusol kağıdıdır. Bazlar turnusol kağıdını maviye çevirirler. Yiyeceklerin içinden çok az miktarı baz içerir. Yumurta ve kabartma tozu bunlara örnek verilebilir. Bazların kullanım alanı genellikle temizlik ürünleridir. Sabun, çamaşır suyu, deterjan gibi temizlik maddeleri bazdır. Kirler ( + ) yüklü olduğundan, bazlar bunları sökmek için ( - ) yük vermektedir.

Asitler Bazlar Ve Ph

pH değeri

Bir sıvının içindeki hidrojen iyonunu gösteren değer pH değeridir. pH değeri 0-14 arasında olabilir. Bir sıvının pH değerinin 0-7 arsında olması, sıvının asit özelliği gösterdiğini belirtir. pH değerinin yediden geriye doğru küçük olması asitlik derecesini arttırır. Sıvının pH değeri 7-14 arasında olursa, sıvı baz özelliğine sahip olur. pH değeri yediden 14'e ilerledikçe sıvının bazlık derecesi yükselir. pH artışı bazlığın arttığını gösterir.

pH değeri her değerde 10 kat artmaktadır. pH 2 DEĞERİ pH 3 değerinden 10 kat, pH 4 değerinden 100 kat kuvvetli asittir. Sıvının pH değerinin 7 olması, sıvının nötr olduğunu gösterir. Bunun anlamı sıvıdaki H ve OH iyonları eşit miktardadır. Bunu sağlayan sıvılar oldukça azdır. Saf su buna en iyi örnektir.

pH değerleri farklı olan sıvıların karıştırılması halinde, meydana gelen sıvının pH değeri de değişir. Yani saf suyun içine limon sıkıldığında, bu sıvı asitleşmiş olur.

Asit ve bazların birleşmesi halinde, bunlar birbirini nötr hale getirirler. H ve OH iyonları birleştiğinde su meydana gelir. Bunlara arı sokmasının neden olduğu yanmayı, sabunun gidermesi örneği ya da çok yemekten sonra midenin asit üretmesi bunun sodayla giderilmesi örneği verilebilir.

pH değişikliklerine karşı canlılar oldukça duyarlıdır. Toprağın asit olması halinde çiçekler pembe renkte açar, bazik özellikteki toprakta çiçekler mavi renkli açar. Örneğin ortanca çiçekleri toprağın pH değerine göre renk değiştirir. Çam ağacı, çay, atlas sediri, yaban mersini bazik özellikteki toprakları sever. Asit yağmurları göllere ve ormanlara oldukça fazla zarar verir.

İnsanların kanlarının pH değerinin 7,4-7,8 arasında dengeli olmak zorundadır. Bu sağlanamadığında insanlar yaşamını kaybeder. Bunun gibi vücudun her bölgesinde pH değeri bulunmaktadır. Bunların dengesi korunmalıdır. Cildin pH değeri 5,5 olduğundan, şampuanlar, çocuk bezleri, ıslak mendil gibi ciltle temas eden ürünler pH 5,5 değerinde üretilmektedir. Bu değerlerin değişmesi halinde insanlar ölür. Hücreler ve kimyasal reaksiyonlar pH değişimine karşı oldukça duyarlıdır. Beslenme içinde tüketilen besinlerin asidik ve bazik olması, vücutta kan başta olmak üzere pH değerini değiştirir. Bu oran kısa sürede dengelenmediği takdirde, kişi yaşamını yitirir. Bu nedenle vücudumuzda bir dengeleme mekanizması bulunmaktadır. Kandaki asitlik değeri artarsa bikarbonat, bazlık değeri artarsa karbonik asit devreye girerek, bu dengeyi yeniden sağlar. Bunlar asitlerin, bazların ve pH değerinin yaşamımız için ne kadar önemli olduğunu anlatır.

Yayınlanma Tarihi : 20.03.2015 02:48:40

Asitler Bazlar Ve Ph Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Asitler Bazlar Ve Ph"

sultan koç

ya nolur bazları güzel bir şekilde gelsin gelmiyor ödevim yarım kaldı

2016-11-20

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Mitokondri

Mitokondri,  hücredeki enerji santral merkezidir. Dışarıdan aldıkları besinlerdeki kimyasal enerjiyi hücrenin içindeki yüksek enerjili moleküllere dönüştürüp kullanılabilir duruma getiriler. Bir seri zincir reaksiyonları sonucunda...

Crp Kantitatif

CRP kantitatif, kanda yaygın olarak var olan iltihabi süreci ve seviyesini ölçmektedir. C- reaktif protein seviyesi belirlenmektedir ve bu protein kanda iltihap olup olmadığını sedimantasyon değerleri ile beraber kullanIlarak göst...

Anyon

Anyon; Maddenin temel yapı taşı olan atomlar moleküllerin bir araya gelmesi ile oluşurlar. Artı ve eksi yüklü elektronlar bir çekirdek yapı etrafında birleşirler. Anyon, nötr halde bulunan elektronların negatif elektronlarla yükle...

Bileşikler

Bileşikler, iki ya da daha fazla cinste atomun bir araya gelerek oluşturdukları saf maddeye denir. Diğer bir tanımıyla bileşikler, birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelliklerini k...

Prebiyotik

Prebiyotik, sözcüğü "yaşam için iyi" anlamına gelmektedir. Prebiyotikler bağırsaklardaki canlı florasını dengeleyen, yararlı mikro organizmaların çoğalmasını sağlayan ve sindirim sistemini güçlendiren yararlı bakterilerdir. Bu bak...

Collagen

Collagen, kolajen cilt yaşlanmasını durduran geciktiren, kırışıklıkların oluşmasını engelleyen, saçları ve tırnakları daha güçlü daha esnek ve daha sağlıklı hale getiren doğal bir aminoasittir. Collagen insan vücudunda saç, tırnak...

Sodyum

Sodyum; vücuttaki suyun dengesini ayarlayan bir mineraldir. Sinir sistemi ve kas hareketleri için oldukça önemlidir. Sodyum hücre duvarından geçerek vücuttaki hücrelerin beslenebilmesi sağlar.Sodyum eksikliğinde neler görülebilir:...

Sülfamik Asit

Sülfamik asit, kimyasal formülü H3NO3S olan, kokusuz, renksiz, suda çözülebilen ve uçucu olmayan bir kimyasal bileşiktir. Higroskopik ve uçucu değildir. Sülfamik asit çözeltileri diğer mineral asitlerine göre metallere karşı daha...

Okzalik Asit

Okzalik Asit, bitki kökenlidir ve en bilindik organik asitlerden birisidir. Okzalik asidin kimyasal formülü ise (COOH) ikidir. Okzalik asit tabiatta sodyum tuzu şeklinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak da ravent bitkis...

Hidrojen Florür

Hidrojen Florür, (Hf) formüllü kimyasal bir bileşiktir. Bu kimyasal bileşik genel olarak renksiz olur. Hidroflorik asit gibi sulu çözelti şeklinde bulunur. Florun da başlıca sanayi kaynağıdır. Hidrojen florür su içinde kolay b...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

asit, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2017