Laktik Asit Nelerde Bulunur Laktik Asitin Tanımı Laktik asit, kimyasal adıyla alfa hidroksipropanoyik asit, Carl Wilhelm Scheele adında İsviçreli bir kimyager tarafından keşfedilen organik bir hidroksi asittir. 1881 yılında ticari olarak ekşi sütten elde edildiği için süt asidi olarak da adlandırılmaktadır. Renksiz veya sarımtırak, şurup kıvamında ve E 270 kodu ile tanımlanan bir sıvıdır. Laktat terimi ise laktik asidin sodyum (Na) ve potasyum (K) tuzları için kullanılmaktadır. Laktik asit, insan vücudunun kas yapısında, kanında ve bazı organlarında doğal olarak bulunur. Gıdalarda ise laktik asit, özellikle süt ürünlerinde yaygın olarak bulunmaktadır. Bu ürünler arasında kefir, yoğurt, ayran, beyaz peynir ve diğer ekşi tadı olan peynirler bulunmaktadır. Ayrıca hayvanların bünyesinde üretildiği için organlarında da yer almaktadır. Bitkilerden de elde edilebilen laktik asit, özellikle peygamber çiçeği ve afyon gibi bitkilerde bulunmaktadır. Laktik Asit Nasıl Elde Edilir? Laktik asit, genellikle karbonhidratlardan, yani nişasta ve melastan elde edilmektedir. Nişasta veya melastan kesilmiş sütte bulunan şeker, sıcak baz eklenerek laktik aside dönüştürülebilir. Asidik ortamda laktik asit oluşumu için fermantasyon yapacak bakterilerin ölmesi gerektiğinden, ortama sıcak baz eklenir. Kalsiyum karbonat, bu işlem için çok uygun bir bazdır. Bu işlemin sonucunda kalsiyum laktat ortaya çıkar. Daha sonra bu ürün sülfürik asitle tepkimeye sokulduğunda, kalsiyum sülfat tuzu meydana gelir ve çökelir. Bu süreç sonunda serbest laktik asit elde edilmiş olur. Laktik Asit Nerelerde Kullanılmaktadır?
|