Sülfürik Asit Formülü
12 Temmuz 2024

Sülfürik Asit Formülü


Sülfürik asit, H2SO4 kimyasal formülüyle gösterilen renksiz ve yağlı bir sıvıdır. Sanayide oldukça önemli olan güçlü bir asittir. Suda çözünen ve kimya sanayinde en fazla kullanılan ürünlerden biridir. Akü asidi, zac yağı ya da zac asidi olarak da bilinir. Saf haldeyken 25°C'de yoğunluğu 1,834 kg/L'dir. 10,5°C'de donar ve 315-318°C'de kaynar. Suyla karıştığında yüksek bir ısı açığa çıkar. Tehlikeli sıçramalar yapabileceğinden, suyla karıştırılırken suyu aside ilave etmek yerine, asidin suya ilave edilmesi gerekir.

Sülfürik Asidin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Sülfürik asit, kuvvetli bir asit olduğu için insan sağlığına tehlikelidir. Cilde temas etmesi halinde gerekli tüm önlemler alınmalı ve müdahale edilmelidir. Asitler için yapılacak müdahaleler farklı olduğundan, sülfürik asit için uygulanması gereken cildin hemen kurulanması ve ardından suyla yıkanmasıdır. Başlangıçta suyla yıkamaya çalışılmamalıdır.

Doğada saf olarak bulunmayan sülfürik asit, sanayi alanında temas yöntemiyle ya da kurşun odalar yöntemiyle üretilir. Burada kükürt dioksit, farklı katalizörlerle oksijenle yükseltgenerek kükürt triokside dönüştürülmekte ve kükürt trioksit suyla tepkimeye sokularak sülfürik asit elde edilir.

Sülfürik asit çeşitli derişimlerle boyar madde, gübre, patlayıcı madde, pigment, ilaçlama, petrol arıtım, inorganik tuz ve metalürji alanlarında kullanılır. Ayrıca bazı pillerin yapımında da kullanılır. Elektriği iletme özelliği bulunmaktadır. Piyasadaki sülfürik asitler genellikle %78,93 - 98 derişimde bulunur.

Konsantre Sülfürik Asit

Konsantre sülfürik asit %96-98 oranında H2SO4 içerir ve özellikleri suya yakındır. Temas halinde çok sayıda organik maddeden suyu çekmekte ve ısıveren tepkime oluşturmaktadır. Bu yüzden cilde zarar verir. Sülfürik asit seyreltilirken dikkatli olunmalıdır. Su ekzotermik tepkimeye yol açarak, asidin yüzeyinde kabarcıklar oluşturur ve aniden kaynar. Oksijenle tepkimeye girip, sülfür trioksit oluşturur, fakat bu yavaş gerçekleşir. Sülfürik asidin her türlü konsantrasyonu gözler için zararlıdır ve ciltte kaşıntı etkisi yapar, ciddi yanıklara neden olur.

Sülfürik Asit Kullanım Alanları

Sülfürik asit kimya alanında kullanılan temel bir üründür. Diğer asitlerin çoğunluğunun ve sülfatların bir bölümünün, fosfatların, şapın, patlayıcı, parfüm, plastik, ilaç ve yapay lifler için gerekli organik ürünlerin elde edilmesinde kullanılır.

  • Gaz yağı ve bazı yağların arıtılmasında
  • Metal yüzeylerin temizliğinde
  • Parşömen kağıdında ve cila yapımında
  • Nişasta ve alkolün şekerleştirilmesiyle elde edilen glikoz imalinde
  • Hayvansal atıkların yok edilmesi amacıyla yaygın olarak kullanılır
  • Özellikle kurşunlu akümülatörlerde elektrolit olarak kullanılır

Sülfürik Asidin Depolanması

İyi havalandırılan, kuru yerlerde saklanmalıdır. Aside dayanıklı olan ve iyi drenajlı yerlerde depolanmalıdır. Yanında indirgen materyaller, güçlü bazlar ve yanıcı maddeler bulundurulmamalıdır. Kaplar iyi kapatılmalı, sudan, sıcaktan ve güneş ışığından korunmalıdır. Kapları fiziksel hasarlardan uzak tutmak gerekmektedir. Genellikle paslanmaz çelikten kaplar kullanılmalıdır.

Ellere ve gözlere direkt temas engellenmelidir. Seyreltilme sırasında su yavaş ve az miktarda katılmalıdır. Su sıcak olmamalıdır. Kuvvetli bir asit olduğu için, yükleme ve boşaltma sırasında dikkat edilmelidir. Ambalajı bile özenle açılmalıdır. Suyun, toprağın ve kanalizasyonun içine karışmamasına dikkat edilmelidir. Bulunduğu ortamda sudan olduğu kadar, nemden de uzak tutulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İsnâ

12 Temmuz 2024 Cuma

Sülfürik asidin cilde temas etmesi durumunda neden önce suyla yıkamamalıyız ve hemen kurulamak daha mı etkili oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

İsnâ, sülfürik asidin cilde temas etmesi durumunda suyla yıkanmamasının sebebi asidin suyla temas ettiğinde çok fazla sıcaklık açığa çıkarmasıdır. Bu durum, cilt yanıklarını daha da kötüleştirebilir. İlk olarak kuru bir bez veya kağıt havlu ile dikkatlice asidi uzaklaştırmak daha etkili ve güvenli olabilir. Ardından bol suyla durulamak ve tıbbi yardım almak önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış Yağ Asitleri

Editörün Seçtiği

Mide Asidi Belirtileri

Mide Asidi Belirtileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Asit Baz Dengesi

Asit Baz Dengesi

Kostik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kostik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Silisik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Silisik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar

Organik Baz Türleri ve Özellikleri

Organik Baz Türleri ve Özellikleri