Oksalik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Oksalik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Oksalik Asit

Oksalik asit, en bilinen bitki kökenli organik asitlerden biridir. Kimyasal formülü H2C2O4 olan oksalik asit, doğada kalsiyum tuzu olarak ravent bitkisinde, sodyum tuzu olarak kuzukulağı denilen bitkide ve bazı bitkilerin özsuyunda bulunur. Bitkisel kaynakların çoğunda bu organik asit bulunur. Ispanak, domates, kuzukulağı gibi bitkiler bunun içindedir. Asit olması nedeniyle ortamdaki bir iyonla tuz oluşturabilir. Biyolojik olarak canlı bir sisteme ve vücuda giren oksalik asit burada iyonlarla tuz oluşturur. En fazla görülen tuzu olan kalsiyum oksalat, vücutta genellikle üriner sistemde özellikle böbreklerde birikerek taş oluşumuna neden olur.

Oksalik Asit Uygulama Alanları

İki sulu dihidrat oksalik asit, alkalimetri ve manganometride, nadiren toprak metallerinin ayrıştırılmasında ve kalsiyumun kantitatif analizinde kullanılır.

Oksalik asit ve antimonlu tuzları endüstri alanında tekstil boyamada mordan olarak kullanılmaktadır.

Gıda alanında organik ve konvansiyonel arıcılıkta varroa mücadelesinde kullanılır. Bal arılarındaki varroa mücadelesinde kullanılan oksalik asit, H2C2O4 - 2H2O kimyasal formülüyle oksalik asit hidrattır. İçeriğinde ağır metal ve kalıntı olan ürünler yerine, güvenilir yerlerden alınan oksalik asit hidrat kullanılmalıdır.

Oksalik Asit Uygulama Yöntemleri

Çözelti Şeklinde Sıvı Damlatma Yöntemi:

Ilık suyla hazırlanan şeker şerbeti içine bir miktar oksalik asit karıştırarak, 10 derecenin altındaki dış ortam sıcaklığında arının salkımda olduğu, kapalı yavrunun bulunmadığı zamanda arıların üzerine damlatma şeklinde uygulanır. Çözelti hazırlanırken şeker ve su miktarı aynı kalır, ancak bölgesel sıcaklığa göre oksalik asit oranı değişebilir. Yani her yöre için oranlar değişiklik gösterir. Bunun yılda bir defa uygulanması önerilir. Arıların zayıf olduğu kolonilerdeki salkım sıcaklık dengesinin bozulması nedeniyle, üç çerçeveden az olan kolonilerde bunun uygulanmaması tavsiye edilir.

Buharlaştırma Yöntemi:

Oksalik asit dihidrat üzerine ısı uygulandığında, katı durumdan gaz haline geçerek yani süblimleşme özelliğiyle yapılan mücadeledir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için, kovanın içine buharlaştırma aparatları yerleştirilir ve oksalik asit dışarda buharlaştırılarak bir boru yardımıyla kovan içine gönderilir.

Ekstra Bilgiler

Oksalik asit ayrıca metal temizleyiciler, ağartma ajanları ve pas sökücülerde de kullanılmaktadır. Diğer organik asitlere göre daha güçlü bir asittir ve bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. Aşırı miktarda oksalik asit alımı insan sağlığı için tehlikeli olabilir, özellikle böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir.

  • Oksalik asitin kimyasal formülü H2C2O4'tür.
  • Genellikle kalsiyum oksalat olarak bulunur.
  • Doğal kaynakları arasında ıspanak, domates ve kuzukulağı bulunur.
  • Metal temizleyiciler, ağartma ajanları ve pas sökücülerde de kullanılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakır Sülfat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakır Sülfat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Asit Örnekleri

Asit Örnekleri

Mide Asidi Neden Mideye Zarar Vermez?

Mide Asidi Neden Mideye Zarar Vermez?

Nükleotit Asitler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nükleotit Asitler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide Asidine Ne İyi Gelir?

Mide Asidine Ne İyi Gelir?

Güncel

Kireç Asit Mi Baz mı?

Kireç Asit Mi Baz mı?

Güncel

Asit Yağmurları Özellikleri ve Zararları

Asit Yağmurları Özellikleri ve Zararları