Kalsiyum Oksit
09 Temmuz 2024

Kalsiyum Oksit


Kalsiyum oksit (CaO) veya sönmemiş kireç, geniş bir kullanım alanına sahip önemli bir kimyasal bileşiktir. Beyaz renkte, aşındırıcı ve alkalik bir katıdır. Sanayide kireç taşlarının yüksek sıcaklıklarda eritilerek karbondioksidin uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Su ile tepkimeye girdiğinde kalsiyum hidroksit (Ca(OH)₂) oluşur. Yüksek kaliteli kireç taşlarını doğal rezervlerden elde eden ve kimyasal ve fiziksel özellikleri karşılayan üreticiler, performanslı, düşük maliyetli ve çevre dostu sönmemiş kireç ürünleri sunmaktadır.

Kalsiyum oksit ürünleri arasında yüksek kalsiyumlu kireç taşı ve dolomit kalsiyum oksit çeşitleri bulunur.

Kalsiyum Oksitteki Kalsiyum Oranı

Kalsiyum oksitteki kalsiyum oranı, %98'in üzerinde kalsiyum karbonat içeren kireç taşlarından elde edilir. Dolomit kalsiyum oksit ise hem kalsiyum hem de magnezyum içeren karbonatların karışımını içeren kireç taşlarından üretilir. Her iki tür kalsiyum oksit de yaklaşık 900 dereceye kadar ısıtılabilen fırınlarda kireç taşının ısıtılmasıyla oluşur. Bu sürece kalsinasyon denir. Kalsiyum oksit, katkılar veya diğer malzemelerle karıştırılabilmesi için öğütülerek toz haline getirilir. Bazı katkı maddelerinin kimyasal içeriğinden dolayı, kalsiyum oksit sıvı hale gelebilir. Sıvılaşan kalsiyum oksit, optimum akışkanlığın elde edilmesi ve tıkanıklığın önlenmesi için özel materyal transfer sistemleri ile tüketilir. Kalsiyum oksidin su ile sönmesiyle sönmüş kireç (kalsiyum hidroksit) oluşur.

Endüstriyel Uygulamalar

Kalsiyum oksit aşağıdaki endüstriyel uygulamalarda kullanılır:

  • Demir ve çelik endüstrisinde
  • Baca gazı arıtma sistemlerinde
  • İnşaat sektöründe
  • Su arıtma sistemlerinde
  • Kimyasal işlemlerde
  • Yeraltı madenciliğinde
  • Kağıt, kağıt hamuru ve PCC üretiminde
  • Atık su ve arıtma çamurları ıslahında
  • Cam yapımında

Kalsiyum Oksit: Asit mi Baz mı?

Kireç taşının farklı derecelerde ısıtılmasıyla elde edilen kalsiyum oksit, su ile karıştırıldığında beyaz renkte ve inorganik bir bağlayıcıya dönüşür. Tarih boyunca kullanılan en eski bağlayıcı maddelerden biridir. Kirecin hammaddesi olan kalker veya kireç taşı genellikle kalsiyum karbonattan oluşur. Kireç en az %90 oranında kalsiyum karbonat içerir. Kireç taşının özel kireç fırınlarında yaklaşık 900-1000 dereceye kadar ısıtılması durumunda kalsinasyonla kalsiyum okside dönüşmesi sağlanır. Ticari adıyla kalsiyum oksit yani sönmemiş kireçtir. Kalsiyum oksidin asit mi baz mı olduğu konusunda söylenebilecek şey, kalsiyum oksidin güçlü bir baz olduğudur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ürik Asit Yüksekliği

Ürik Asit Yüksekliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zaç Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zaç Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kireç Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kireç Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Asit Yağmurlarının Etkileri

Asit Yağmurlarının Etkileri

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar

Nükleotit Asitler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nükleotit Asitler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?