Prebiyotikler Prebiyotik, kelime anlamı olarak "yaşam için iyi" anlamına gelmektedir. Prebiyotikler, bağırsaklardaki canlı florayı dengeleyen, yararlı mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayan ve sindirim sistemini güçlendiren yararlı bileşenlerdir. Bu bileşenler, antibiyotiklerin olumsuz etkilerini azaltırken, enfeksiyon oluşturabilecek zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller. Prebiyotikler, bağırsak hareketlerini düzenler ve aynı zamanda minerallerin emilimini kolaylaştırır. Prebiyotikler, kandaki kolesterolün düzenlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca, bağırsakların bağışıklık sistemini güçlendirerek kolon kanseri riskini önemli ölçüde azaltır. Bifidus Regularis, Lactobacillus Bulgaricus ve Lactobacillus Acidophilus, en çok bilinen prebiyotik bakteri türleridir. Prebiyotiklerin mümkün olduğunca doğal kaynaklardan alınması çok önemli bir husustur. Prebiyotik İçeren Besinler Prebiyotik içeren başlıca besin maddeleri şunlardır:
Ayrıca, ekmek, şarap, süt asidi, süt yağı, kefir, ekşi peynir ve fermente yoğurtlarda da prebiyotik bulunmaktadır. Prebiyotik Besinlerin Faydaları Prebiyotik besinlerin faydaları arasında şunlar yer almaktadır:
Prebiyotik içeren besinlerin tüketiminin önemi son yıllarda daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Özellikle ilaç kullanımının sakıncalı olduğu durumlarda prebiyotik içeren besin maddelerinin önemi oldukça büyüktür. Hamile bir kadın veya küçük bir çocuğun ilaç kullanması, hastalığı tedavi etmek yerine çok daha kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Ancak prebiyotikler tek başına ilaç özelliği taşımadığından, hekimin verdiği terapinin yanında besin desteği olarak görülmelidir. |