Nükleotit Yapısı ve Bağları
26 Temmuz 2024

Nükleotit Yapısı ve Bağları

Nükleotit

Nükleotit, beş karbonlu bir şeker, bir fosfat grubu ve bir azotlu organik bazdan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Nükleik asitlerin temel yapı taşlarından biri olan nükleotitler, adlarını taşıdıkları bazlardan alır. Bu bazlar pürinler ve pirimidinler olarak ikiye ayrılır. Pürin bazları adenin ve guanin iken, pirimidin bazları sitozin, timin ve urasildir. Ayrıca, koenzimlerin yapısında da nükleotitler bulunur.

Nükleotitlerin Yapısı

Nükleotitler, nükleik asitlerin oluşumu için üst üste dizilip kovalent bağlarla birleşerek zincir yapılar oluşturur. Nükleik asitler, RNA ve DNA'nın yapısında bulunur. RNA tek zincirli bir yapıya sahipken, DNA çift zincirli bir yapıya sahiptir. Nükleotitlerin şeker kısımları riboz ve deoksiriboz olarak adlandırılır. Eğer nükleotit içinde fosfat grubu yoksa, bu yapıya nükleozit adı verilir.

Nükleotitler birbirine bağlanırken bazlardan yardım alırlar. Pürin bazları her bağlanmada pirimidin bazları ile eşleşir. Nükleotitler bağlanırken zayıf hidrojen bağları oluşturur. Bu bağlar, birçok canlının yapısında bulunur ve canlıların yapı taşları olarak kabul edilir.

Nükleotitlerin Bağları

Nükleotitlerin oluşumunda, fosfat ve şeker arasında ester bağı, şeker ve baz arasında ise glikozid bağı bulunur. DNA'daki 5 karbonlu şeker deoksiriboz olarak adlandırılırken, RNA'daki şeker riboz olarak bilinir.

Adenin, timin, guanin ve sitozin DNA'da bulunan bazlardır. RNA'da ise adenin, guanin, sitozin ve urasil bazları bulunur. DNA'da adenin bazının karşısına timin, sitozin bazının karşısına ise guanin gelir. RNA sentezinde ise adenin bazının karşısına urasil gelir.

Nükleotitlerin nükleik asitleri oluşturduğunu belirtmiştik. Canlılarda bulunan nükleik asitler iki grupta incelenir:
  • DNA: Nükleik asitlerden iki zincirin hidrojen bağları ile birbirine bağlanması sonucu oluşur. DNA, kendini eşleyebilme özelliği ile bilinir ve çok hücreli canlılarda çekirdek, kromozom ve mitokondride bulunur. Tek hücreli canlılarda ise DNA, sitoplazmada yer alır. DNA polimeraz enzimi sayesinde kendini eşleyebilen DNA, canlı soylarının aynı kromozomda kalmasını sağlar.
  • RNA: Tek zincir halinde oluşan RNA, nükleotitlerin birleşimiyle meydana gelir. En önemli görevi protein sentezi yapmaktır. Kendini eşleyemediği için DNA üzerinde bulunan bilgiye göre RNA molekülleri sentezlenir. RNA, özellikle kas hücrelerinde, mitokondri, ribozom, kloroplast ve çekirdekte bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Haber Bülteni

Güncel

Laktik Asit Fermantasyonu

Laktik Asit Fermantasyonu

Güncel

Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar

Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar