Hyaluronik Asit Hyaluronik asit, tüm vücut dokularında bulunan ve bazı yaşamsal aktiviteleri gerçekleştiren önemli bir bileşiktir. En önemli faydaları arasında eklem ağrısı tedavisinde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ve cilt yaşlanmasının önlenmesinde kullanılması yer alır. Özellikle ciltte bulunan kırışıklıklarda dolgu maddesi olarak kullanımı yaygındır. Hyaluronik asit, hiyaluronat veya hiyaluronan olarak da tanımlanan, dallanmamış uzun polisakkaritleri içeren bir glikozaminoglikandır. Vücutta konnektif, epitelyal ve sinir dokularında bulunur. Ayrıca gözün vitreus sıvısında ve yumuşak dokularda da mevcuttur. Hyaluronik asit, vücutta sayısız faydası olan bir bileşiktir ve özellikle bağ dokusundaki bozuklukları olan hastalarda bazı anormallikler belirlenebilir. Vücutta hyaluronik asit eksikliği durumunda yüzde kırışıklıklar ve esneklik kaybı meydana gelir. Hyaluronik Asidin Yararları
Hyaluronik Asit Hangi Yiyeceklerde Bulunur? Hayvansal Kaynaklar: Bu besin maddeleri hyaluronik asit bakımından en iyi doğal kaynaklardır. İnsanlarda olduğu gibi, hayvanların vücutlarında da hyaluronik asit cildin ve dokuların önemli bileşenlerinden biridir. A vitamini açısından zengin olan kırmızı etler, retinol formunda hyaluronik asit salgılanmasına neden olurlar. Baharatlar ve Biber: C vitamini, askorbik asit olarak tanımlanmaktadır ve vücut için iyi bir hyaluronik asit kaynağıdır. Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı biber C vitamini bakımından zengindir. Baharat olarak kullanılan maydanoz ve kişniş gibi otlar da zengin C vitamini kaynaklarıdır. Taze Meyveler: Greyfurt, limon, portakal gibi meyveler C vitamini bakımından zengindir. Bu meyvelerin kabukları ve meyve suları C vitamini açısından daha zengindir. Kivi, elma, ananas, avokado, şeftali, armut ve domates gibi magnezyum bakımından zengin meyveler de hyaluronik asit seviyesini artırma açısından faydalıdır. Sebzeler: Patates gibi nişasta içeriği olan kök sebzeler, hyaluronik asit üretimi açısından fayda sağlar. Hyaluronik asit sentezi için magnezyum da gereklidir. Ispanak, marul, karnabahar, yeşil fasulye ve Brüksel lahanası gibi sebzeler magnezyum açısından zengindir. Kahverengi pirinç, fasulye, kepekli tahıllar, balkabağı ve maya gibi çinko içeren besinler de hyaluronik asit bakımından zengindir. Soya Ürünleri: Soya ürünleri de hyaluronik asit bakımından zengindir. Yapılan araştırmalar, cilde soya sütü uygulandığında, ciltteki hyaluronik asit seviyesinin belirli oranda yükseldiğini göstermiştir. Fermente edilen soya sütü, aynı zamanda vücutta bulunan çinko, magnezyum ve demir gibi mineralleri kolay bir şekilde dönüştürebilir. |