Salisilik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Salisilik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Salisilik Asit

Salisilik asit, kimyasal formülü C6H4(OH)CO2H olan, bir beta hidroksi asittir. Bu organik asit renksiz, kristal yapıda olup genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Aspirinin etken maddesi olarak bilinen salisilik asit, sağlık üzerinde çok sayıda faydaya sahiptir. Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Salisilik asidin cilt sağlığından, akne sorununa, nasırlara ve hatta kolon kanserine kadar pek çok rahatsızlıkta önemli faydaları vardır. Kozmetik alanında nemlendirici ve tonik gibi ürünlerin içeriğinde kullanılır. Cildi yenileme özelliği sayesinde, ölü hücrelerin temizlenmesinde etkilidir.

Salisilik Asidin Kullanım Alanları

Aspirin yapımında kullanılan salisilik asit, 155 derecede erir ve sıcak suda fazla, soğuk suda ise az çözünür. Özellikle ilaç sanayisinde, kozmetik ürünlerde ve parfümeri alanında yaygın bir şekilde kullanılan bir maddedir. Bu asidin metalik tuzları, salisilat olarak adlandırılır ve önemli kimyasallardır.

  • Sodyum salisilat: Ağrı kesici, romatizma tedavisi ve antiseptik olarak kullanılır. Aynı zamanda sanayi sektöründe boya üretimi ve koruyucu olarak da kullanılır.
  • Metil salisilat: Keklik üzümü içinde bol miktarda bulunur ve ilaç ile tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Fenil salisilat: Güneş yağı kremlerinin yapımında ve bağırsakta çözünen ilaçların üretiminde kullanılır.

Salisilik Asit ve Nasır Üzerindeki Etkisi

Salisilik asit, özellikle ayaklarda oluşan nasır sorununa karşı etkili bir maddedir. Ayaklar dışında, kol dirseklerinde ve ellerde oluşan nasırlarda da düzenli olarak kullanıldığında tedavi edici özellik gösterir. Direkt olarak nasırın üzerine uygulanan çözelti, belirli bir sürede tedaviye yardımcı olur.

Salisilik Asit ve Akneler

Ciltteki gözeneklerin içinde biriken ölü hücreler ve yağın tıkanmasıyla oluşan akne sorununda, salisilik asit etkili bir çözüm sunar. Ciltteki fazla yağı ve ölü hücreleri kolayca uzaklaştırır. Cildin üst tabakasını soyarak, gözeneklerin temizlenmesini sağlar ve tıkanmayı önler. Antienflamatuvar özelliği sayesinde, kırmızı ve şiş olan sivilcelere karşı da etkilidir. Cildi temiz tutarak, yeniden akne ve sivilce oluşumunu önler. Bu etkilerini cildi kurutmadan ve tahriş etmeden gösterir. Ancak düzenli şekilde, içeriğinde salisilik asit olan ürünlerle cilt bakımı yapılmalıdır.

Salisilik Asit ve Kolon Kanseri

Bağırsakların son 25-30 cm'lik bölümünde etkili olan kolon kanseri, karın ağrısı, kabızlık, şişkinlik ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu rahatsızlıkta erken teşhis oldukça önemlidir. Bazı çalışmalar, kolon kanserinden korunmak için anti romatizmal ilaçların bir kısmının etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bağırsaklardaki poliplerin azaltılmasında aspirin kullanımının etkili olduğu belirlenmiştir. Aspirinin etken maddesi salisilik asit olduğundan, kanserden korunma etkisi göstermektedir.

Bitkiler, kendilerini bazı zararlılardan ve mikrobik hastalıklardan korumak için salisilik asit üretirler. İnsanlar yeterince sebze ağırlıklı beslendiğinde, kansere yakalanma risklerini azaltır. Çünkü bitkilerin çoğunun yapısında salisilik asit bulunur. Yapılan çalışmalarda aspirin tüketen kişilerle sebze yiyen kişilerin kanserden korunma etkisinin aynı olduğu tespit edilmiştir. Bunun nedeni, her iki grubun da aynı miktarda salisilik asit almasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ihsan

16 Mayıs 2024 Perşembe

Iki ay oldu elimdeki egzemaya kullanıyorum fayda olmadı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ihsan Bey,

Öncelikle geçmiş olsun. İki aydır kullanmanıza rağmen herhangi bir iyileşme görmediyseniz, belki de alternatif tedavi yöntemlerine veya farklı bir ilaca geçiş yapmanız gerekebilir. Bu durumda, bir dermatoloğa danışarak durumu yeniden değerlendirmenizi öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

soru

Abdullah KAYNAR

23 Nisan 2024 Salı

Sedef hastalığım var.ayak altı ve dizlerde bulunan kalınlaşmış bölgelerde kullandım.Çok etkili olmadı.SALİSİLİK-KATRAN. DERMOVATE ve VAZELİN karışımı kullandım ancak faydalı oldu.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdullah KAYNAR,

Öncelikle sedef hastalığınızla ilgili yaşadığınız zorlukları anlıyorum. Her cilt tipi ve hastalık durumu farklı tepki verebilir. Salisilik-katran, Dermovate ve vazelin karışımının sizin için daha faydalı olduğunu belirtmişsiniz, bu deneyiminiz gerçekten değerli. Bu tür karışımların etkili olabileceğini doktorunuzla da paylaşarak, onun önerilerini almak iyi bir fikir olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Ayşe yilmaz

Herhangi bir. Yan. Etkisi oldumu

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Kireç Asit Mi Baz mı?

Kireç Asit Mi Baz mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oleik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Oleik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide Asidi Belirtileri

Mide Asidi Belirtileri

Ürik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ürik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Klorit Özellikleri ve Kullanım Alanları

Sodyum Klorit Özellikleri ve Kullanım Alanları

Mide Asiti Nedir?

Mide Asiti Nedir?

Güncel

Kalsiyum Oksit

Kalsiyum Oksit

Güncel

Bileşikler Türleri ve Özellikleri

Bileşikler Türleri ve Özellikleri