Mide ilacı asit midir baz mı?
25 Temmuz 2024

Mide ilacı asit midir baz mı?

Mide İlacı Asit midir, Baz mı?

Mide ilaçlarının kimyasal doğası genellikle baziktir. Ancak bazı istisnalar da bulunmaktadır. Örneğin, lansoprazol gibi proton pompası inhibitörlerinin pKa değeri 3.83 civarında olup asidik karakterlidir. Diğer yandan, pantoprazol gibi etken maddeler baziktir ve pKa değeri 9 civarındadır.

Mide İlaçları Neden Kullanılır?

Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç türleri arasında proton pompası inhibitörleri ve H2 reseptör antagonistleri bulunmaktadır. Bu ilaçlar genel olarak mide koruyucu veya asit düşürücü ilaçlar olarak adlandırılmaktadır.

Mide ilaçları çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen mide kökenli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Mide hastalıklarının başlıca nedenleri arasında stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi ve iklim değişiklikleri bulunmaktadır. Başlıca mide hastalıkları ise gastrit, mide ülseri, reflü ve mide ekşimesidir.

Gastrit

Gastrit, mide zarında iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mide zarı normalde midenin iç çeperini kaplar ve mideyi asitlerden, mekanik darbelerden korur. Gastrit, kronik ve akut olmak üzere iki çeşittir. Kronik gastrit uzun süreli bir rahatsızlıkken, akut gastrit daha kısa süreli ve dönemsel bir hastalıktır. Belirgin belirtileri arasında bulantı, kusma, gaz, şişkinlik, geğirme, mide ekşimesi ve karın ağrısı bulunmaktadır. Kronik gastritin %90'ı Helicobacter pylori adlı bakteri nedeniyle meydana gelmektedir. Bu bakteri ayrıca on iki parmak bağırsağı ülserine, mide kanserine ve mide ülserine de neden olmaktadır. Kronik gastrit hastaları beslenmelerine dikkat etmeli, özellikle yağlı, acı yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Stres, kahve, alkol ve nikotin gibi maddelerden kaçınmalı ve düzenli uyku uyumalıdır.

Mide Ülseri

Mide ülseri, mide zarının belirli bir bölgesinin zarar görmesi ve tahrip olması sonucunda meydana gelir. Asidik mide suyu ve besin bulamacının temasından sonra kişide sancı meydana gelir. Mide ülserinin nedenleri arasında Helicobacter pylori, stres, huzursuzluk, kahve, çay ve acı baharatlar bulunmaktadır. Mide ülserinin tedavisinde asit oluşumunu önleyici maddeler ve antasitler kullanılmaktadır. Helicobacter pylori etkenli mide ülserinde bu ilaçlara ek olarak antibiyotik kullanımı da önerilmektedir. Mide ülserinin belirtileri arasında bulantı, kusma, yemek sonrasında üst karında ağrı, mide krampları, yağ hazımsızlığı, mide ekşimesi, geğirme ve şişkinlik hissi bulunmaktadır.

Reflü

Reflü, mide asidinin sürekli geri gelmesi sonucu yemek borusunda meydana gelen kronik iltihabi bir hastalıktır. Aşırı kilo, mide kapağına baskıyı artırarak mide kapağının gevşemesine ve mide asidinin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi de mide kapağının gevşemesine ve mide asidinin yemek borusuna geçmesine sebep olur. Mide asidini bağlayan ilaç grupları kullanılması önerilir. Ancak bu tedavi yeterli olmadığında ameliyat gerekebilir.

Sonuç

Mide ilaçlarının çoğunlukla bazik karakterde olduğunu belirttik. Mide hastalıkları ve sebeplerini de açıklayarak, özellikle beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini vurguladık. Mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız, özellikle asidik karakterli besinlerden ve içeceklerden uzak durmalısınız. Çünkü bu tür yiyecek ve içecekler mide asidini artırır ve rahatsızlıklarınızı tetikleyebilir. Tedavi yöntemi olarak genellikle bazik ilaçlar tercih edilir, çünkü bu ilaçlar mide asidini nötralize eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Asit Yağmurlarının Nedenleri

Asit Yağmurlarının Nedenleri

Asit Baz Tuz Özellikleri

Asit Baz Tuz Özellikleri

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni