Folik Asit Kullanımı
19 Temmuz 2024

Folik Asit Kullanımı


Folik asit, B grubu vitaminlerinin en önemlilerinden biridir. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunan bu vitamin, vücutta hücre gelişimi ve yenilenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca DNA sentezi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda gereklidir. Düzenli beslenen kişiler, folik asidi yeteri kadar alabilirler. Ancak bazı özel durumlarda vücudun ihtiyacı olan folik asit, beslenmeyle karşılanamaz. Özellikle bazı ilaçları kullananlarda, aşırı alkol tüketenlerde ve hamile kadınlarda folik asit eksikliği görülebilir. Yeterli folik asit alınmadığında, megaloblastik anemi meydana gelebilir. Bu durumda olan kişiler, vitamin takviyesi almalıdır.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

Hamileliğin ilk haftalarında, bebeğin merkezi sinir sistemi düzenlenir ve daha sonra beyin ve omurilik gelişimi gerçekleşir. Bu dönemde folik asit eksikliği, bebeklerde nöral tüp defektlerine neden olabilir. Bu, bebeğin doğumda veya doğumdan hemen sonra ölümüne yol açabilecek ciddi bedensel ve zihinsel sakatlıklarla sonuçlanabilir. Bu nedenle hamilelik başlamadan önce ve hamileliğin ilk aylarında folik asit kullanımı büyük önem taşır. Folik asidin gebelikte kullanımı şu etkileri sağlar:
  • Megaloblastik anemiyi önler
  • Bebeklerde beyin gelişimini destekler
  • Bebeklerin kafatası kemiklerinin oluşumunu destekler
  • Sağlıklı doğumu destekler ve düşük riskini azaltır
Hamile kalmayı planlayan veya yeni hamile kalan kadınlar için folik asit kullanımı oldukça faydalıdır. Daha önce sağlıklı bebekler doğurmuş olan kadınlar bile folik asit takviyesi almalıdır. Günde 0.4-0.5 mg folik asit almanın hamileler ve bebek için zararı yoktur. Uzun süre kullanılması bile zararlı değildir. Özellikle önceki gebeliklerinde sorun yaşayan kadınlar, folik asit kullanımını ihmal etmemelidir. Folik asit, vücutta B12 vitamini ile etkileşime girdiğinden, fazla alınmasının bir yararı yoktur ve fazlası idrar yoluyla atılır. Bu nedenle folik asit gerektiği kadar kullanılmalıdır.

Folik Asit Eksikliğinde Vücuttaki Etkiler

Folik asit vücutta yeterli miktarda olmadığında, ciltte kuruma, saçlarda kırılma ve dökülme gibi etkiler görülebilir. Ayrıca saçlar daha hızlı beyazlar. Bu etkilerin görülmesi durumunda, folik asit eksikliği tamamlanırsa cilt kuruluğu ve saç kırılması önlenebilir, ancak saçların beyazlaması durdurulamaz. Bu nedenle vücuda yeterli miktarda folik asit alınmalıdır. Aşırı alkol tüketen kişiler, bazı ilaçları kullananlar ve hamile kadınlar folik asit kullanımına daha fazla dikkat etmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Meyvelerdeki Asitler

Meyvelerdeki Asitler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Laktik Asit Fermantasyonu

Laktik Asit Fermantasyonu

Bazik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bazik Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karbonik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karbonik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İndikatör Nedir?

İndikatör Nedir?

Zaç Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zaç Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?