Glikolik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Glikolik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Glikolik asit, farklı tür meyvelerde doğal olarak bulunan ve meyve asitleri olarak bilinen Alfa Hidroksi Asit'lerinin (AHA) bir üyesidir. Doğada çoğunlukla şeker kamışından elde edilir. Peeling tedavisinde etken madde olarak kullanılır. Glikolik asit peeling, daha yaygın adıyla "kimyasal peeling," yaşlanmanın ciltte görülen etkilerini minimuma indirmek ve cildin yapısını geliştirmek için kullanılan bir cilt bakımı uygulamasıdır. Peeling genellikle yüz bölgesine uygulanmakla birlikte, cilt lekelerinin görüldüğü vücudun diğer yerlerinde ve ellerde de kullanılabilir. Fazla derin olmayan kırışıklık görünümünü azaltır, yaşlılık ve güneş lekelerini hafifletir.

Doğal asitlerle cildin en üst tabakası soyularak bu kısımda biriken ölü cilt hücrelerinden kurtulmak, cilt lekeleri ve gözenekleri açmak, kırışıklıkların görünümünü azaltmak uygulamanın temel amacıdır. Üst tabaka soyulduğunda ölü hücreler temizlenir, kırışıklıklar ve lekeler azalır. Bu uygulamaya peeling yani "soyma" ismi verilir. Glikolik asit peeling, cildi sıkılaştırmaz, sarkan ciltlerde kullanılmaz, çatlayan kılcal damarların görünümünü azaltmaz ve kolajen üretimini artırmaz.

Glikolik Asit Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

  • İnce ve orta derinlikteki yüzeysel kırışıklıkların azaltılması,
  • Cildin parlak ve pürüzsüz görünüm kazanması,
  • Cildin nem oranının artması,
  • Sivilce lekelerinin azaltılması,
  • Genişlemiş gözeneklerin küçültülmesi,
  • Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, güneş, yaşlılık lekeleri gibi farklı sebeplere bağlı olarak meydana çıkan cilt lekelerinin en aza indirilmesi,
  • Hiperpigmentasyon, seboreik keratoz, aktinik keratoz, hiper keratoz tedavisinde yararlıdır.
Cilde daha hızlı ve derin işlemesi sayesinde glikolik asit, cilt bakım ürünlerinde ve kimyasal peeling yani kimyasal cilt soyma uygulamalarında cilt görünümünü iyileştirmek, ölü deriyi atarak doku gelişimini desteklemek ve sivilce tedavisinde en sık tercih edilen bileşendir.

Glikolik Asit Uygulaması

Belirli yoğunluktaki glikolik asit, 30 saniye içinde tüm yüz derisine ya da vücudun hangi bölgesine uygulanıyorsa özel bir fırçayla homojen olarak sürülür. Deride oluşması gereken etki gözlemlenene kadar en fazla 5 dakika kadar deride bekletilir ve sonra cilt temizlenir. Ağrısız bir uygulama olan glikolik asit işlemi geçici olarak batma, yanma ve iğne acısı hissi verebilir. Kişiye zarar veren bir yan etkisi görülmemekle birlikte kimi zaman kısa süreli (12-24 saat) ve kendiliğinden geçen kızarıklar da meydana gelebilir.

Glikolik asit işleminde belirli bir sayı sınırlandırılması olmamakla birlikte, istenen etki çoğunlukla 6-8 uygulama sonrasında görülür. İki uygulama arasındaki en uygun zaman 20-25 gündür. Kimi kişilerde tatmin edici sonuçlar kısa zaman içinde elde edilebileceği gibi, bazı kişilerde ek uygulamalar gerekebilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bir süreç ortaya çıkar ve bu normaldir. Tedavi sonrasında iyileşmenin devam edebilmesi için 3-12 ay aralıkla bir daha peeling yapılmalıdır.

Bu uygulamadan sonra en fazla faydayı elde edebilmek ve uygulama sonrasında pigmentasyondan (deri lekeleri) korunmak için uzman bir estetisyen tarafından güzellik ve bakım merkezlerinde ya da uzman dermatologlar tarafından ve bu alanda tecrübeli hastane ortamında uygulanması daha doğru olacaktır. Cilt bakım merkezlerinde cilt tipinize uygun olarak doğru glikolik asit dozunu ve nasıl uygulanacağını detaylı bir şekilde belirlenir.

Glikolik Asit Yan Etkileri

Peeling işleminden sonra cildin iyileşmesi ve kendini toparlaması için belirli bir zaman gerekir. Bu zaman içerisinde ciltte kızarıklıklar ve hassasiyet görülebilir. Genellikle güvenli bir işlem olarak değerlendirilir. Fakat yine de uygulama sonrası direkt güneş ışığına çıkılmamalıdır. Uygulama yapılmasına 2 gün kala ciltte kullanılan A vitamini destekleri kullanılmamalı, bronzlaştırıcı kremler, yüz serumları ve maskeleri cilde sürülmemelidir. Cildi su toplamış kişiler, uçuğu olanlar, güneş yanığı olan kişiler ve Accutane gibi reçeteli ilaç kullanan kişilerde glikolik asit peeling uygulanmaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Akçıl

23 Temmuz 2024 Salı

Glikolik asit peeling yaptırdıktan sonra cildimde bir kaşıntı ve hafif kızarıklık hissettim, bu normal mi yoksa bir yan etki mi yaşıyorum? Ne kadar sürede geçer?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Akçıl,

Glikolik asit peeling sonrasında cildinde kaşıntı ve hafif kızarıklık hissetmen yaygın bir durumdur. Bu belirtiler genellikle cildin asite verdiği normal tepki olarak kabul edilir. Ancak, bu yan etkiler genellikle birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Eğer belirtiler şiddetlenir veya uzun süre devam ederse, bir dermatologa danışman iyi olabilir. Cildini rahatlatmak için nemlendirici kullanabilir ve güneşten korumayı ihmal etmemelisin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuvvetli Bazlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuvvetli Bazlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Asit Baz Tepkimeleri

Asit Baz Tepkimeleri

Kalsiyum Oksit

Kalsiyum Oksit

Nitrik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nitrik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar

Alfa Lipoik Asit İçeren İlaçlar

İndikatör Nedir?

İndikatör Nedir?

Amino Asit Zararları

Amino Asit Zararları

Sülfürik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sülfürik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuvvetli Asitler Nelerdir?

Kuvvetli Asitler Nelerdir?

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar

Mide Asidi Belirtileri

Mide Asidi Belirtileri

Folik Asit Faydaları Nelerdir?

Folik Asit Faydaları Nelerdir?

Akrilik Asit Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Akrilik Asit Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ürik Asit Nasıl Düşürülür?

Ürik Asit Nasıl Düşürülür?

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış Yağ Asitleri

Kükürtlü Asit Nedir? ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kükürtlü Asit Nedir? ve Hangi Alanlarda Kullanılır?