Günlük
Hayatta Kullandığımız Asit ve Bazlar hayatımızda kullandığımız hemen hemen tüm
gerekli şeylerin içinde yer almaktadır. Olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz
etkileri de barındırabilen asit ve bazlar, sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu,
gazoz, sirke ve bazı ilaçların içeriğinde bulunmaktadır. Yediğimiz sebze
ve meyvelerin içerisinde de örneğin, limon, mandalina, portakal gibi
turunçgillerde doğal olarak bulunmaktadır. Asit ve baz denildiği zaman
zararlı bir durum gibi gözükse de folik asit eksikliğinde aneminin
oluşması gibi bazı asit ve bazların eksikliğinde bir takım hastalıklar
meydana gelmektedir.
Asit ve bazların
Günlük Hayatımızda Kullanım Alanlarından Bahsedecek Olursak;
Asetik Asit(CH3COOH)
Sirke asidi olarak
bilinen asetik asidin %5-8'lik çözeltisi sirke olarak tüketilmektedir. Tahriş
edici kokuya sahip olan birçok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında
kullanılmaktadır. Taze kesilmiş yaralarda kan dindirici özelliğinden dolayı
alüminyum asetat tuzu kullanılmaktadır.
Formik Asit(HCOOH)
Mikrobik bozulmayı
önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılan Formik asit, bakterilere küf
ve mayalara etki etmektedir. Karıncaların salgılarından bol miktarda
bulunmaktadır.
Sülfürik Asit(H2SO4)
Dünyada en çok
üretilen kimyasallardan olan ve endüstri gibi önemli üretim noktalarına
kullanılan sülfürik asit, SO2 gazı kullanılarak Kontak Metodu denilen bir metotla
üretilmektedir. Özellikle gübre üretimi, patlayıcı yapımı, boya sanayii, Petro
kimya sanayii ve amonyum sülfat üretiminde kullanılmaktadır.
Sorbik Asit(HC6H702)
Kokusu lezzeti olmayan
Sorbik Asit, küf ve mayaların gelişmesinde etkili olduğundan yiyeceklerde de
antimikrobik koruyucu olarak kullanılmaktadır.
Benzoik Asit(C6H5COOH)
Gıdalarda mikrobik
bozulmayı önlemek için kullanılan benzoik asit iğne ve yaprakçık görünümünde
olan bir maddedir. Meyve suyu, marmelat, gazlı içecekler, turşular,
ketçap ve benzeri ürünlerde en çok kullanılan benzoik asit birçok
bitkinin yaprak kabuk ve meyvelerinde de bulunmaktadır. Genellikle sodyum tuzu
olarak kullanılan Benzoik asit, ilave edildiği gıdanın tadını etkilemektedir.
Hidrojen Sülfür(H2S)
Kokmuş yumurtayı
andıran renksiz bir gıda olan sülfür, oldukça zehirli olduğundan uzun süre
solunduğu zaman insanı öldürebilmektedir. Seyreltik olarak havada bulunduğunda
kişide yorgunluk ve baş ağrısı etkileri görülmektedir.
Nitrik Asit(HNO3)
Nitrik asidin gliserin
ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelmektedir. Gübrelerin üretiminde
kullanılmaktadır.
Sodyum Hidroksit(NaOH)
Suda kolaylıkla
çözünen, kaygan bir sabun hissi uyandıran bir çözelti veren sodyum hidroksit
beyaz renkte bulunan nem çekici bir maddedir. İnsan dokusunda kaşındırıcı
etkisi olan Sodyum Hidroksit, deney yapılan laboratuvarlarda CO2 gibi asidik
gazları yakalamak için kullanılmaktadır. Petrol rafinerilerinde, tekstil
boya, deterjan endüstrisi, sabun ve kağıt gibi yapımlarda kullanılmaktadır.
Potasyum
Hidroksit(KOH)
Pillerde elektrolit
olarak ve gübre yapımında kullanılmaktadır.
Kalsiyum
Hidroksit(Ca(OH)2)
Suda hamurumsu bir
görünüş alan Kalsiyum Hidroksit, asidik gazların uzaklaştırılması, çimento ve
kireç yapımı gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Amonyak(NH3)
Kendine özgü keskin
bir kokusu olan Amonyak, renksiz, polar yapıda, hidrojen bağı yapan ve su gibi
iyonlarına ayrılan bir gazdır. Laboratuvarlarda birçok kimyasal maddenin elde
edilmesinde kullanılan Amonyak, azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde
başlangıç maddesi olarak kullanılmaktadır.
Hidrosiyanik Asit(HCN)
Doğada bulunan zehirli
gazların en tehlikelisi olan Hidrosiyanik asitin kokusu metreküpte 34
miligramda HCN varlığı hissedilebilir. Koku alındıktan sonra öldürücü tesir
hızı yaklaşık 16 dakikadır.