Günlük Hayatta Kullandığımız Asit ve Bazlar
11 Temmuz 2024

Günlük Hayatta Kullandığımız Asit ve Bazlar


Günlük hayatımızda kullandığımız birçok ürünün içeriğinde asitler ve bazlar bulunmaktadır. Bu maddeler hem olumlu hem de olumsuz etkiler barındırabilir. Sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, gazoz, sirke ve bazı ilaçların içeriğinde bu kimyasallara rastlanır. Ayrıca, yediğimiz sebze ve meyvelerde, özellikle turunçgillerde (limon, mandalina, portakal) doğal olarak bulunurlar. Asitler ve bazlar zararlı gibi görünse de, eksikliklerinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Örneğin, folik asit eksikliği anemiye yol açabilir.

Asit ve Bazların Günlük Hayatımızdaki Kullanım Alanları

Asetik Asit (CH3COOH)

Sirke asidi olarak bilinen asetik asidin %5-8'lik çözeltisi sirke olarak tüketilmektedir. Tahriş edici kokuya sahip olan bu asit, birçok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılır. Taze kesilmiş yaralarda kan dindirici özelliğinden dolayı alüminyum asetat tuzu kullanılır.

Formik Asit (HCOOH)

Mikrobik bozulmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılan formik asit, bakterilere, küf ve mayalara etki eder. Karıncaların salgılarından bol miktarda bulunur.

Sülfürik Asit (H2SO4)

Dünyada en çok üretilen kimyasallardan biri olan sülfürik asit, endüstride önemli üretim noktalarında kullanılır. SO2 gazı kullanılarak Kontak Metodu ile üretilir. Özellikle gübre üretimi, patlayıcı yapımı, boya sanayii, petrokimya sanayii ve amonyum sülfat üretiminde kullanılır.

Sorbik Asit (HC6H7O2)

Kokusu ve lezzeti olmayan sorbik asit, küf ve mayaların gelişmesini engellediği için yiyeceklerde antimikrobik koruyucu olarak kullanılır.

Benzoik Asit (C6H5COOH)

Gıdalarda mikrobik bozulmayı önlemek için kullanılan benzoik asit, iğne ve yaprakçık görünümünde olan bir maddedir. Meyve suyu, marmelat, gazlı içecekler, turşular, ketçap ve benzeri ürünlerde sıkça kullanılır. Birçok bitkinin yaprak, kabuk ve meyvelerinde de bulunur. Genellikle sodyum tuzu olarak kullanıldığında, ilave edildiği gıdanın tadını etkiler.

Hidrojen Sülfür (H2S)

Kokmuş yumurtayı andıran renksiz bir gaz olan hidrojen sülfür, oldukça zehirlidir ve uzun süre solunduğunda ölüme yol açabilir. Seyreltik olarak havada bulunduğunda kişide yorgunluk ve baş ağrısı gibi etkiler görülür.

Nitrik Asit (HNO3)

Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelir. Gübrelerin üretiminde kullanılır.

Sodyum Hidroksit (NaOH)

Suda kolaylıkla çözünen, kaygan bir sabun hissi uyandıran bir çözelti veren sodyum hidroksit, beyaz renkte bulunan nem çekici bir maddedir. İnsan dokusunda kaşındırıcı etkisi olan bu madde, deney yapılan laboratuvarlarda CO2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılır. Ayrıca, petrol rafinerilerinde, tekstil, boya, deterjan endüstrisi, sabun ve kâğıt yapımında kullanılır.

Potasyum Hidroksit (KOH)

Pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.

Kalsiyum Hidroksit (Ca(OH)2)

Suda hamurumsu bir görünüş alan kalsiyum hidroksit, asidik gazların uzaklaştırılması, çimento ve kireç yapımı gibi alanlarda kullanılır.

Amonyak (NH3)

Kendine özgü keskin bir kokusu olan amonyak, renksiz, polar yapıda, hidrojen bağı yapan ve su gibi iyonlarına ayrılan bir gazdır. Laboratuvarlarda birçok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılır. Ayrıca, azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır.

Hidrosiyanik Asit (HCN)

Doğada bulunan zehirli gazların en tehlikelisi olan hidrosiyanik asidin kokusu, metreküpte 34 miligramda HCN varlığı hissedilebilir. Koku alındıktan sonra öldürücü tesir hızı yaklaşık 16 dakikadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İbo

16 Nisan 2024 Salı

Sadece asitler var???

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İbo, evet, söylediğin doğru; bu konuda sadece asitlerden bahsedilmiş. Asitler kimyada önemli bir yere sahip oldukları için, genellikle çeşitli konuların odak noktalarından biri olurlar. Ancak, bazlar, tuzlar ve diğer kimyasal bileşiklerin de ayrıntılarını öğrenmek kimya bilgimizi genişletmek için önemlidir. Umuyorum ki gelecekte bu konulara da değinilir. Fikirlerin için teşekkürler!

2. Cevap
cevap

Erçelik

Asitler tehlikeli maddelerdir. Gün içerisinde bir çok yediğiniz besinlerin içinde asit vardır. Mesela kola soda gibi sıvı besinlerde bu tür maddeleri içeriz. Bilinçsiz bir şekilde böyle zararlı maddelerin kullanılmasından dolayı vücudumuzun çeşitli yerlerine zarar veriyoruz. Bir tek asit için değil bütün tükettiğimiz besinleri bilinçli tüketmek sağlık açısından çok önem arzeder.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Baz Örnekleri Nelerdir?

Baz Örnekleri Nelerdir?

Laktik Asit Fermantasyonu

Laktik Asit Fermantasyonu

İlginizi Çekebilir

Asit Baz Dengesi

Asit Baz Dengesi

Folik Asit Eksikliği

Folik Asit Eksikliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mide Asidi Fazlalığı

Mide Asidi Fazlalığı

Bakır Sülfat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bakır Sülfat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sitrik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sitrik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ürik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ürik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı

Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı

Güncel

Benzaldehit Formülü ve Özellikleri

Benzaldehit Formülü ve Özellikleri

Güncel

Nitrik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nitrik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Folik Asit Kullanımı

Folik Asit Kullanımı