Asetilsalisilik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Asetilsalisilik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Asetilsalisilik Asit (Aspirin)

Asetilsalisilik asit, daha yaygın olarak bilinen adıyla aspirin, ağrı kesici ve ateş düşürücü özellikleriyle bilinen bir ilaçtır. Kimyasal formülü C9H8O4 olarak gösterilir. Reçetesiz olarak temin edilebilen bu beyaz hap, çeşitli hafif ağrılarda ve kan seyreltici olarak kullanılır. Asetilsalisilik asit, doğada keçisakalı bitkisinin çiçeklerinde, söğüt ağacı özünde ve keklik üzümü yağında bulunur. Bu asidin asetil türevi, yani kimyasal formülüne asetil grubu eklenmiş hali aspirin olarak adlandırılır. İlk kez 1853 yılında Carl Gerhardt tarafından sentezlenmiştir. Tıbbi açıdan faydaları ise 1899 yılında Heinrich Dresser tarafından ortaya konulmuştur.

Asetilsalisilik Asit (Aspirin) Kullanım Alanları

  • Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak yaygın kullanımı vardır.
  • Damarlardaki pıhtılaşmayı önlemek amacıyla kullanılır. Damar sertliği, frengi, yaralanma, ezilme gibi damar duvarı arızalarında, siroz, kalp yetmezliği, varis gibi kan akımının yavaşladığı durumlarda, gebelik, habis tümörler, yetersiz oksijen, iltihabi rahatsızlıklar gibi kanın bileşiminin değişmesi gereken durumlarda aspirin tercih edilir.
  • Romatizmal rahatsızlıklarda kullanılabilir, ancak yan etkileri nedeniyle her zaman tercih edilmeyebilir.

Asetilsalisilik Asit (Aspirin) Yan Etkileri

Aspirin, midede kanama, akciğerlerde hava yollarının daralması gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, bazı bireylerde aspirine karşı alerji gelişebilir. Kanın pıhtılaşma süresini artırarak kanamalara yol açabilir. Beyindeki bazı bölgeleri uyararak bulantı ve kusma etkisi gösterebilir. Aynı zamanda, kullanılan bazı ilaçların yan etkilerini artırabilir. Aspirin, kan pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin azaldığı durumlarda, mide ve on iki parmak ülserlerinde, karaciğer ve böbrek yetmezliğinde, iç kulak arızalarında ve astım rahatsızlığında kullanılmamalıdır.

Asetilsalisilik Asit (Aspirin) Zehirlenmesi Belirtileri

  • Baş dönmesi, bulantı ve kusma
  • Aşırı soluk alıp verme
  • Kramplar
  • Kulaklarda uğultu, görme ve işitme bozukluğu
  • Şaşkınlık ve dağınıklık hali
Zehirlenme belirtileri görüldüğünde veya daha ileri aşamada yüksek ateş, titreme, terleme, ilerlemiş nefes darlığı, vücutta sıvı azalması ve koma hali olduğunda derhal bir doktora başvurulmalıdır. Tedavi sırasında teneffüs edilen gaz karışımına %5-10 oranında karbondioksit eklenir. Ayrıca, idrar söktürücü ilaçların yanı sıra toplardamar yoluyla sodyum bikarbonat verilir. Çırpınma hali varsa, haloperidol ve piperidon gibi ilaçlar kullanılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Laktik Asit Nasıl Atılır?

Haber Bülteni