Ph Değeri?
20 Temmuz 2024

Ph Değeri?

pH Değeri

Bir maddenin asidik veya bazik özelliklerini belirlemek için kullanılan ölçü birimine pH denir. İnsan vücudunun pH değeri genellikle 7.35-7.45 aralığındadır. Kullanılacak vücut ürünlerinin pH değerinin de vücudun doğal pH değeri ile uyumlu olması önemlidir.

pH Değerinin Cilt Üzerindeki Etkileri

  • Nötr veya daha yüksek pH değerleri ciltte lipit üretimini engelleyebilir, bu da cildin koruma fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Nötr ve alkali ürünlerle yapılan kişisel bakım, cildin asit örtüsünü bozarak kuru ve hassas ciltlerde su kaybını artırabilir.
  • Cilt bakım ürünlerinin nemlendirici etkileri pH 5.5 değerinde en yüksek seviyeye ulaşır.
  • pH'ı 5.5 olan ürünler, cildin bariyer fonksiyonunu destekleyerek bakteriyel ve alerjen maddelerin cilde tutunmasını engeller.
  • Hastalık yapıcı mikroorganizmaların en zor üreyebildiği pH değeri 5.5'tir. Bu nedenle pH 5.5 değere sahip ürünler bakteri ve mantarların ciltte tutunmasını engeller ve antiseptik özellik taşır.
  • Sıcak, nemli ve alkali ortamlarda mikroorganizmalar kolayca üreyebilir ve bu mikroorganizmaların metabolizma artıkları kötü koku oluşturur. Ortamın pH'ı 5.5 olduğunda mikroorganizmalar üreyemeyeceği için ter kokusu oluşmaz, bu da doğal bir deodorizan etkisi yaratır.
  • Sağlıklı bir vücut için uygun ve dengede bir pH değeri son derece önemlidir. Asitler ve bazlar, serbest hidrojen ve hidroksil iyonlarına hakimdir. Belli koşullarda ve belli bir çözeltide hidrojen ve hidroksil iyonlarının ilişkileri belirli olduğu için, birini tespit etmek diğerini bilmekle mümkündür. Bu anlamda, pH, tanımsal açıdan hidrojen iyonu aktivitesinin daha seçici bir ölçümü olsa da hem alkalinite hem de asitliğin bir ölçüsüdür. Logaritmik bir fonksiyon olması bakımından, pH değerindeki bir birimlik değişim, hidrojen iyon derişimindeki on katlık değişime karşılık gelir.

pH Değerinin Yararları

Kan pH derecesini sağlıklı tutabilmek için (7.35-7.45 arası) bedenimiz çeşitli mekanizmalar kullanır. Bazı mantar türleri vücudumuzda düşük pH derecesinde üreyebilir. Sedef ve egzama gibi iltihaplı hastalıklar asidik ortamları sever. Habis kanser hücreleri de anaerobik yani oksijensiz ortamlarda gelişir. Asidik ortamı dengelemek adına yaşamımıza %75 oranında alkali oluşturan faydalı su ve yiyecekleri dahil etmek önemlidir. Bu sayede kişiler daha kolay sakinleşir, duygusal iniş ve çıkışlar dengelenir. Ayrıca, vücuttaki ağrıları ve sağlık sorunlarını en aza indirmek ve vücudun kendini iyileştirebileceği ortamlar oluşturmak için alkali oluşturan sağlıklı su ve yiyeceklerin kullanılması önemlidir.

Türk standardına göre içme sularındaki pH değeri 4.5 ile 9.5 arasında olmalıdır. Yüksek pH'ı olan sular özellikle mide rahatsızlığı olanlara ve diyet yapanlara önerilmemektedir. Mide sorunları olanlarda asidite arttıkça rahatsızlıklar da artar. Vücut, doğal bir şekilde kanın pH'ının sürekli 7.35-7.45 oranında kalmasına çalışır.

Şişe sularının veya damacanalı suların etiketinde pH değerinin yazılması zorunludur. İçtiğiniz suyun pH'ını mutlaka kontrol etmeniz gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İndikatör Nedir?

İndikatör Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kireç Asit Mi Baz mı?

Kireç Asit Mi Baz mı?

Fosforik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Fosforik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Valproik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Valproik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sirke Asidi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sirke Asidi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Süksinik Asit Özellikleri ve Kullanım Alanları

Süksinik Asit Özellikleri ve Kullanım Alanları

Güncel

Sanayide Kullanılan Asit ve Bazlar

Sanayide Kullanılan Asit ve Bazlar

Güncel

Amino Asit Kullanımı

Amino Asit Kullanımı