Mide Asidine Ne İyi Gelir?
20 Temmuz 2024

Mide Asidine Ne İyi Gelir?


Mide asidi, tüketilen besinlerin midede sindirilmesi ve parçalanmasına yardımcı olan asidik bir bileşendir. Gıdaları bağırsakta sindirilebilir hale getirir ve midede parçalanmalarını sağlar. Ancak mide asidinin fazlalığı, bazı sağlık sorunlarının oluşumuna yol açabilir. Midede artış gösteren asit, öncelikle gastrit, ardından ise ülser gibi hastalıkların oluşumuna neden olabilir. Eğer asit yemek borusuna doğru kaçış yaparsa, bu durumda reflü sorunu ortaya çıkabilir.

Mide Asidinin Belirtileri Nelerdir?

  • Midede yanma
  • Yemek yedikten kısa bir süre sonra oluşan yanma hissi
  • Ara sıra görülen mide ağrısı
  • Şişkinlik ve hazımsızlık


Mide asidi normalden fazla seviyelerde oluşuyorsa, öncelikle kişinin günlük yaşamda tükettiği besinlere dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle sebzeler, meyveler ve lifli besinler mide asidinin fazlalaşmasına yol açmamaktadır. Ancak yağlı, acılı ve bol baharatlı besinler asidin yoğunlaşmasına sebebiyet verebilir. Düzenli bir beslenme programı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları, mide asidinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir. Eğer mide asidinizin fazla olmasının altında yatan bir sağlık sorunu varsa, bu durumda doktor kontrolünde mide asidini azaltacak ilaçlar kullanmanız gerekebilir.

Proteinler:

Özellikle taze balık ve baklagiller proteinler bakımından çok zengin gıdalardır. Ancak protein bakımından çok zengin olan dana eti, kişilerin protein ihtiyacını karşılarken bir yandan da asidin artışına yol açabilir. Dana eti veya kırmızı et yerine alabalık, ton balığı, somon, ringa, uskumru ve mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi besinler tercih edilebilir. Tavsiye edilen bu besinler mide asidini dengelemekte çok faydalı olacaktır.

Sebzeler:

Lif bakımından ve mineral, vitamin açısından çok zengin olan sebzeler, özellikle çiğ tüketildiğinde mide asidi sorununun giderilmesinde fayda sağlar. Brokoli, marul, patlıcan, enginar, lahana ve şalgam lif açısından zengin sebzelerdir. Ancak bu sebzelerden bazıları gaz içerikli olduğu için aşırı miktarda tüketilmemelidir.

Meyveler:

A, E, C, B vitaminleri ve mineraller açısından zengin olan taze meyveler mide asidi üretiminin artış göstermesini engeller. Mide asidinin dengede durmasına fayda sağlayan bu meyvelerden turunçgiller, çilek ve ananas mide asit oranının artışına yol açabilir. Bu meyveler yerine ahududu, böğürtlen, avokado, karpuz ve yaban mersini tercih edilebilir. Önerilen meyveler mide asidine iyi geldiği için kişilerin mide asidi probleminin giderilmesinde fayda sağlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Folik Asit Eksikliği

Folik Asit Eksikliği

Ph Değeri?

Ph Değeri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sodyum Klorit Özellikleri ve Kullanım Alanları

Sodyum Klorit Özellikleri ve Kullanım Alanları

Folik Asit Faydaları Nelerdir?

Folik Asit Faydaları Nelerdir?

İndikatör Nedir?

İndikatör Nedir?

Kuvvetli Bazlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuvvetli Bazlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zaç Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zaç Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Asit Baz Dengesi

Asit Baz Dengesi

Güncel

Gümüş Nitrat Formülü ve Kullanım Alanları

Gümüş Nitrat Formülü ve Kullanım Alanları

Güncel

Asit Baz Tepkimeleri

Asit Baz Tepkimeleri

Hidroflorik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hidroflorik Asit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kükürt Özellikleri Nelerdir?

Kükürt Özellikleri Nelerdir?

Folik Asit Kullanımı

Folik Asit Kullanımı

Asitlerin Faydaları Nelerdir?

Asitlerin Faydaları Nelerdir?

Sönmemiş Kireç Kullanım Alanları

Sönmemiş Kireç Kullanım Alanları

Asitler Bazlar ve Ph

Asitler Bazlar ve Ph

Mide Asidine Ne İyi Gelir?

Mide Asidine Ne İyi Gelir?

Sodyum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Laktik Asit Fermantasyonu

Laktik Asit Fermantasyonu